” Teljesítettük céljainkat a szűkre szabott szezonban.”

” Teljesítettük céljainkat a szűkre szabott szezonban.”

Profi háttér és extra eredmények az Alba Triatlon SE-ben

Németh Krisztián riportja
Teljesítette céljait a szűkre szabott szezonban az Alba Triatlon SE.
A fehérvári székhelyű klub elsősorban az utánpótlás-nevelésre helyezi a hangsúlyt, de sok felnőtt versenyzőjük is van. Igyekeznek profi hátteret biztosítani az amatőr versenyzők számára.

Az Alba Triatlon SE feltalálta magát a koronavírus-járvány első hulláma idején. Közösségi edzések híján összekötötték a kellemest a hasznossal: a székesfehérvári önkormányzattal együttműködve önkéntes munkát végeztek. Az edzők, sportolók biciklire pattantak, és bevásároltak az időseknek vagy éppen elszaladtak a patikába. A karitatív akciók egyébként is hozzátartoznak a klub mindennapjaihoz, emellett a közösség büszke lehet idei eredményeire is.

– Azt próbálom átadni a gyerekeknek, hogy legyen az életük része a sport, ha valaki amatőrként megy tovább, akkor is mozogjon. Az úszást, a kerékpározást és a futást egyesítő triatlon remek alapot ad ehhez – hangsúlyozza Takács Péter vezetőedző, aki az ötéves klub megalakulása óta részt vesz a csapat életében, 2019-től irányítja a csapatot. A harminchárom éves fiatalember nagy utat járt be, míg visszatalált Fehérvárra.

– Tizennyolc éves koromtól az Országos Mentő Szolgálat-nál dolgoztam mentőápolóként, majd a rendőrségnél végeztem a hivatásom.
Munka mellett amatőr szinten atletizáltam, úsztam, kerékpároztam, aztán amikor először rajthoz álltam triatlonversenyen, megragadott a sportág. Elvégeztem az edzői képzést a Testnevelési Egyetemen, majd folyamatos önképzésekkel fejlesztem magam.
Örülök, hogy a szülővárosomban tevékenykedhetek, mint ahogy annak is, hogy teljesítménydiagnosztikát elössőként alkaíthattam meg városunkban és egy személyben végezhetek felméréseket fehérvári sportolóknak.

Korábbi hivatása miatt és saját példájából okulva Takács Péter fontosnak tartja az egészségügyi kontrollt.

– Szélsőséges beosztás szerint dolgoztam, túledzettem magam, megfelelő pihenés nélkül. Kontroll alatt ez nem történhetett volna meg, és akkor nem lett volna szívműtétem. Mindenkitől megköveteljük, hogy egészségesen éljen, különösen azoktól, akik komoly eredményeket szeretnének elérni. Fontos az egyszerű laborvizsgálat vagy a teljesítménydiagnosztikai felmérés és az egészséges táplálkozás.

Meg persze az eredmények is, amelyek a nyáron elvégzett munka gyümölcsei.

Korántsem teljes a tabló, Takács Péter (középen) edző irányításával mintegy százan sportolnak az Alba Triatlon SE-ben

– Felnőtt versenyzőink jó ranglistaeredményeket értek el, többen is dobogóra álltak. Bereczki Karina, Punk Adrienn és Kalmár Mátyás is kiemelkedően teljesített. A fő irány az utánpótlás-nevelés, mintegy félszáz gyermek sportol nálunk. Nagyot ugrottunk a ranglistákon, többen is bekerültek a top tízbe. Extra teljesítményt nyújtottak a Lédeczi-testvérek Péter és Lotti, valamint Szekfű Viktor.

A klub versenyzői jellemzően fehérváriak, de egy testvérpár Dégről is mindennap látogatja az edzéseket. Hatévesek a legfiatalabbak, számukra úszásoktatással kezdődik a sportág, nyolcéves kortól kapcsolódik be a futás és a kerékpározás. A szezon végi pihenőn már túl van a csapat, ebben az időszakban az úszás és a futás kap nagyobb hangsúlyt.

– Stabil az egyesület működése. Régi célunk egy bázis, klubhelyiség kialakítása, ahol rossz időben tudunk edzeni.