Spiroergometria

Spiroergometriával új szintre emeljük az edzéseket.

Az edzettség követése elengedhetetlen egy sportoló életében, akár rekreációs, amatőr vagy élsportoló az illető.

Spiroergometriás terheléses vizsgálatok adják a legpontosabb adatokat egy személy aktuális állapotáról (kondíciójáról). Ezek a vizsgálatok alkalmasak arra, hogy pontosan megmutassák a vizsgált személy élettani paramétereit:

  • Légúti gázok és a laktát elemzése
  • Aerob és anaerob küszöbértékek laktátból és spiróból
  • Zsír és szénhidrát anyagcsere + energiafelhasználás
  • A VO2 max érték
  • Egyedi edzészónák meghatározása
  • pulzusszám, tempó vagy watt

Képet kaphatunk az illető izomteljesítményéről is, hiszen a teljesítés során mérjük az egyes szintekhez tartozó teljesítési időt és sebességet vagy Wattban mért teljesítményt is a kerékpárosok estében.
A legpontosabb izomteljesítmény meghatározáshoz Moxy monitort is használunk.

A sikeres edzéstervezés alapja annak ismerete, hogyan veszi fel és hasznosítja a szervezete az oxigént. A spiroergometria értékes betekintést nyújt ebbe, és lehetővé teszi az edzés optimális megtervezését.

A Spiroergometria egy légzésfunkciós terheléses vizsgálat, amit laktát eredményekkel együtt hajtunk végre.

A vizsgálat a terhelés során bekövetkező anyagcsere-változások és oxigénfelhasználás elemzésével pontos képet lehet alkotni a vizsgált személy aktuális edzettségi állapotáról, terhelhetőségéről, és a sportolás valamint a komoly fizikai erőfeszítés során várható állapotáról.

Meghatározható az edzések megfelelő minősége és intenzitása, amely segítséget nyújt a megfelelő, személyre szabott edzés program kialakításához.

Az általános laktát tesztnél pontosabban meghatározható az a terhelési intenzitás és a megfelelő edzészónák a különböző ventillációs küszöbök alapján.

A vizsgálat fogyókúrás program esetében is kiváló betekintést nyújt.

A 3-dimenziós elemzés minden fontos stresszparaméterhez:
keringési rendszer, légzés és anyagcsere.

Vizsgálat közben azonnali betekintést kapunk az illető aerob, illetve relatív aerob kapacitására.

Az eredményeket megfelelően ábrázolva (pl. sebesség és relatív aerob-kapacitás értékek) megállapítható, hogy milyen paraméterek mellett érte el a vizsgált személy a relatív VO2max értékét és a különböző ventillációs küszöböket.

Mivel a szervezet oxigén felvétele szoros összefüggésben áll az energiafolyamatokkal, valóban meg tudjuk mérni a vizsgált személy aerob munkavégző képességét. Ennek ismeretében meghatározható milyen körülmények között kell edzeni a további fejlődés érdekében.
Sportolók esetében rendkívül fontos a jelenlegi maximális teljesítmény meghatározása is, amiről szintén képet kapunk (vita maxima), hogy a Ventillációs küszöbök pontos eredményt mutassanak.

A vizsgálatok végrehajtása nagy körültekintést igényel, ezért fontos, hogy a sportoló pihenten érkezzen a vizsgálatra!